بهائیت و فضای مجازی

بهائیت و فضای مجازی

فرقۀ بهائیت یکی از عوامل مؤثر جنگ نرم، علیه جمهوری اسلامی ایران است. به دلیل اینکه مهمترین حوزه تأثیرگذاری قدرت نرم، حوزه ی رسانه است، این فرقه از آن حداکثر استفاده را برده است. در جنگ نرم رسانه ای، از زور و اجبار استفاده نمی شود بلکه تأثیر بر افکار عمومی از طریق هدفگیری ارزشها و هنجارهای جامعه برای ایجاد تغییر در آنها صورت میگیرد. در این مقاله به بررسی میزان بهره برداری بهائیان از فضای مجازی برای گسترش عقاید بهائیت پرداخته می شود.

اینترنت و گسترش فضای مجازی

اینترنت فضای گسترده ای را برای ارائه افکار و اعتقادات به وجود آورده است. این فضا همیشه و در همه حال در معرض انحرافات بوده و همانگونه که تاثیرات مثبتی را در ایجاد ارتباط بین تفکرات و اندیشه ها ایجاد کرده، بعضی از انحرافات عمیق را در جامعه گسترش داده است .

فضای مجازی در دستان بهائیان

سازمان بیت العدل بهائیان با توجه به جایگاه مؤثر اینترنت در تبلیغ آسان بهائیت، مبلغان بهائی خود را به استفاده از این فضا ترغیب می کند.

در دهه اخير با گسترش «فضاي مجازي»، حتي راديو و تلويزيون بهائيان نيز از طريق اينترنت و در فضاي مجازي، در دسترس است. بنابراین در شرايط حاضر، عمده فعاليت رسانه اي بهائيان در قالب مجازي و اينترنتي است.

در این زمینه در سايت «نقطه نظر» (از سايت هاي بهائيان) آمده است:

«بهاء الله، مؤسس ديانت بهائي، ايراني بود؛ از نور مازندران. باب نيز ايراني بود؛ از شيراز. اما دريغا كه كلام اين دو در ايران همچنان ناشنيده مانده است. … روزنامه‏ ها، مجلات، راديو و تلويزيون، و تقريباً تمامي رسانه‏ هاي ايران، چهره اي غيرواقعي از اين ديانت ارائه نموده اند. در اين ميان، تنها رسانه اي كه براي بهاييان باقي مانده است، اينترنت است و بس…»

بیت‌العدل همیشه سعی کرده است که تبلیغ بهائیت بوسیله رسانه های به ظاهر مستقل انجام شود، به این صورت که مبلغان بهائی مرتبط با بیت العدل، ضمن تبلیغ فرقه و هماهنگی کامل با مرکز تشکیلات بهائی واقع در اسرائیل به هیچ وجه ارتباط خود با این نهاد را آشکار نکرده و خود را یک رسانه مستقل عنوان کنند. دلیل این کار اینست که بهتر بتوانند اهداف خود که فعالیت‌های تبلیغی، سیاسی و ضدانقلابی در ایران است را انجام دهند. همچنین اگر به هر دلیلی مشکلی برای این رسانه به وجود آمد، بیت العدل بتواند با انتشار بیانیه‌ای انتساب آن رسانه را به خود رد کرده و مجدداً مشابهه آن را راه‌اندازی کند.

در ادامه به معرفی بعضی از سایت های بهائی و اهداف و برنامه های ایشان می پردازیم.

سایت های بهائی

دستور کار سایتهای بهائی به قرار زیر است:

  • پوشش محتوايی درباره آيين بهائيت و انديشه بهائيان
  • اطلاع رسانی درباره مواضع و فعاليت هاي آنان با مخالفانشان (به ويژه نظام جمهوري اسلامي ايران)
  • حمله به اسلام و به طور ویژه به شیعیان
  • ارائه برنامه هاي خاص براي جذب نيرو و گسترش بهائیت

به عنوان نمونه، در سايت پروژه هاي بهايي: از زنجيره توسعه دهندگان بهائي سخن به ميان آمده و در توضيح بيشتر آمده است: «زنجيره اي از افراد در سراسر جهان است كه براي رفع نيازهاي جامعه جهاني بهائي در توسعه و بايگاني كردن پروژه هاي مختلف، داوطلبانه فعاليت مي كنند».

گستره فعاليت اينترنتي بهائیان

در حال حاضر بيش از يك ميليون و نيم صفحه مطلب با عنوان بهائيت، در هر يك از سايت هاي ياهو و گوگل و ديگر سايت هاي جستجوگر وجود دارد.

همچنین، يك مركز مستقل با نظارت مستقيم شوراي رهبري بهائيان، در اسرائيل (بيت العدل) به نام آژانس اينترنتي بهائي (Bahai Internet Agancy) مشغول فعاليت شبانه روزي است.
اين تشكيلات در حال حاضر داراي يك سايت رسمي بين المللي است كه در امريكا به ثبت رسيده و به زبان هاي مختلف و اصلي جهان، از جمله فارسي (با عنوان آئين جهاني بهائي) مشغول فعاليت است. اين سايت به عنوان محور اصلي، داراي پيوندهاي (Links) متعدد و سازمان يافته و متمركز به ديگر مراكز بهائي در سطح جهان، از جمله امكان ارتباط با سايت هاي اينترنتي بهائي در كشورهاي مختلف جهان است.

در بيشتر سايت هاي رسمي بهائي، در قسمت Language، محتواي سايت با زبان فارسي، در دسترس است. آنها با راه اندازي سايت هاي فارسي به ظاهر شخصي و غير تشكيلاتي و با اسامي گمراه كننده، در شبكه اينترنت حضور فعال دارند . بهاييان، جدا از فعاليت فرهنگي، از اينترنت براي سازمان دهي ضيافت ها و جلسات تبليغي خود نيز استفاده مي كنند.

سایت های ضد بهائیت

البته در مقابل، سايت ها و وبلاگ هاي مستقل يا پشتيباني شده نيز در دفاع از اسلام و جمهوري اسلامي ايران، به زبان فارسي مشغول مباحثه با بهائيت و پاسخ گويي به آنها هستند. در این سایت ها مطالب افشاگرانه اي عليه اين فرقه منتشر مي شود. اما در برابر گستردگی فعالیت مجازی بهائیان در تقابل با اسلام و نظام جمهوری اسلامی، کافی نیست.

چ

سخن آخر

تشکیلات بیت العدل در پیام خود، به طور تلویحی به بهائیان دستور می‌دهد که از مراجعه به صفحات غیربهائی که حقایق بهائیت را بیان می کنند، خودداری نمایند. (۱) سؤال اینجاست که اگر اولین و مهم‌ترین آموزه‌ای که بهائیت ادعای ابداع آن را دارد، تحری حقیقت است (۲)، پس منع بهائیان از مراجعه به سایت‌های غیربهائی که به بررسی واقع‌گرایانه‌ی عقاید بهائیت می‌پردازند چه معنایی خواهد داشت؟!

پی نوشت:

۱) پیام تشکیلات بهائیت موسوم به بیت العدل، مورخ: ۱۸ فوریه ۲۰۱۸.
۲) اشراق خاوری، پیام ملکوت، بی‌جا: موسسه‌ی ملی مطبوعات امری، بی‌تا، ص ۱۷ (به نقل از عبدالبهاء).

منابع:

  1. بهاییان و رسانه، دکتر محمد منصور نژاد، فصل نامه بازتاب اندیشه، زمستان ۱۳۹۱، شمارع ۱۱۹
  2. نقش فرقه بهائیت در تفابل با نظام جمهوری اسلامی در عرصه جنگ نرم، دکتر زاهد غفاری و حمید عکار، نشریه مطالعات قدرت نرم، زمستان ۱۳۹۰، شماره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 − سه =